Nieuwsbrief, september 2013 
Een manifest voor het promoten van actief burgerschap onder bestuurders
Bestuurders die van burgers actief burgerschap vragen, moeten zelf het goede voorbeeld geven, vindt Jo Maes. De directeur van het Huis voor de Zorg in Limburg stelde om die reden een manifest actief burgerschap op. De komende maanden zal hij bestuurders vragen om dat manifest te ondertekenen. “Ik zal dat zelf als eerste doen en ga dan bestuurders in Parkstad benaderen”, kondigt hij aan. Een manifest dat bestuurders aanzet om als burger in de eigen wijk actief te worden is hard nodig, oordeelt Jo Maes. “Aan veel bestuurstafels wordt over grote veranderingen gesproken, waarin vaak een belangrijke rol is weggelegd voor actieve burgers.
Maar als ik als bestuurder zelf geen actief burgerschap laat zien, hoe kan ik het dan van andere burgers vragen?” Jo Maes was op 16 mei een van de deelnemers aan de Kenniscarrousel Voor Elkaar in Parkstad. Daar werden tal van activiteiten die vallen onder de noemer [samen voor elkaar] op informele wijze toegelicht. Jo Maes ging die avond met bezoekers in discussie over zijn plannen voor het manifest. “Bestuurders heb ik gevraagd of zij zelf actief willen worden in hun eigen wijk. En of zij een manifest om dat te bevorderen zouden willen ondertekenen.”

De reacties waren over de hele linie positief, waarop Jo Maes besloot het manifest verder vorm te geven. “Het is belangrijk dat ook bestuurders beseffen wat je tegenkomt als je als burger actief wordt. Wat je zelf wel kan en wat niet en wat je als burger nodig hebt om die actieve rol te kunnen vervullen.” In het manifest gaat hij daarom in op manieren om de positie van de actieve burger te versterken. Tot slot staat hij stil bij de consequenties van de Wet maatschappelijk ondersteuning voor de actieve burger. Lees de tekst van het manifest actief burgerschap.

Pilot met digitaal platform voor 65-plussers wordt mogelijk uitgebreid naar Parkstad
Het project TP4 waarin wordt geëxperimenteerd met een digitaal informatie- en communicatieplatform voor 65-plussers, wordt mogelijk uitgebreid naar Parkstad. “We zijn met verschillende partijen in Parkstad in gesprek en denken dat uitbreiding van de pilot goed mogelijk is”, zegt onderzoeker Ger Cremers van Zuyd Research (Hogeschool Zuyd). De pilot ging in juni van dit jaar officieel van start in de Westelijke Mijnstreek.
Op het digitale platform kunnen 65-plussers (via de webcam) contact leggen met anderen en informatie over de eigen buurt vinden. Ook kunnen ze via het platform een klusjesdienst inschakelen, of spelletjes doen. Andere functionaliteiten zijn bijvoorbeeld een kalender en medicatieherinnering.

Volgens Ger Cremers telt het platform inmiddels meer dan 50 deelnemers. Nieuwe deelnemers worden getraind in de werkwijze van het platform. “Toch haakt wel eens een deelnemer af. Dat zijn vooral ouderen die het omgaan met een computer dan te ingewikkeld vinden”, zegt Ger Cremers. De onderzoekers leren volgens hem enorm veel van de pilot. Zo blijkt dat veel deelnemers vooral behoefte hebben aan contact met anderen en informatie uit de buurt. “Het platform telt nu 11 functionaliteiten en die krijgt iedereen aangeboden. Misschien moeten we in de toekomst maatwerk leveren en in het begin alleen aanbieden waar mensen op dat moment behoefte aan hebben. Zo leren ze er ook makkelijker mee om te gaan. In de pilot leren we ook hoe we de technologie toegankelijker kunnen maken.”

Zowel aan het begin als aan het einde van de pilot krijgen deelnemers vragenlijsten voorgelegd. Zo ontstaat inzicht in wat het platform voor deelnemers betekent en of dit bijdraagt aan hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Overigens is het de bedoeling om het platform voort te zetten na beëindiging van de pilot eind dit jaar. 

Nieuwe reeks van Training eigen kracht start dit najaar
Beckflash fotografie
Dit najaar start in Parkstad de tweede reeks van de Training eigen kracht. De training speelt in op de veranderende rol van medewerkers in de zorg en welzijn en gemeenten. Nu de overheid zich terugtrekt, moeten zij meer vanuit de zelfregie van cliënten en hun netwerk gaan werken. “Dat vraagt om een andere houding en andere vaardigheden. Deze training helpt medewerkers daarbij”, zegt Margreet Bruinsma, een van de trainers.
Margreet Bruinsma is manager Hulp bij het huishouden van de MeanderGroep en nam eerst zelf deel aan de Training eigen kracht. Aansluitend volgde zij bij het kenniscentrum Movisie de cursus die haar in staat stelt de training te geven. Ook de Mondriaan Zorggroep, de gemeente Heerlen en Alcander lieten enkele medewerkers opleiden. In totaal zijn er nu zeven mensen die in Parkstad de training verzorgen.

Volgens Margreet Bruinsma is de training in eerste instantie bedoeld voor professionals, maar ook vrijwilligers komen in aanmerking. De training bestaat uit vier bijeenkomsten en gaat in op wat de zelfregie en het netwerk van de cliënt inhouden. Ook komt aan bod met welke methodes en gesprekstechnieken die zelfregie en dat netwerk versterkt kunnen worden. Samen met een acteur worden deze gesprekstechnieken geoefend, waarbij situaties uit de eigen praktijk de leidraad vormen. Zo leren deelnemers hoe ze een goede balans kunnen vinden in overnemen en overlaten.

“Deelnemers zijn overwegend positief”, zegt Margreet Bruinsma. “Zij ervaren dat ze regelmatig een stap verder kunnen zetten dan ze nu vaak doen. Ook het uitwisselen van ervaringen met medewerkers van andere organisaties vinden deelnemers heel leerzaam. Sommige cliënten krijgen meerdere organisaties over de vloer en dan is het goed als professionals deze cliënten op dezelfde wijze benaderen.”

Inmiddels hebben vier groepen met gemiddeld 15 deelnemers de training gevolgd. Dit najaar starten er drie nieuwe groepen. Voor meer informatie kunt u eventueel contact opnemen met Margreet Bruinsma

Filmpje over visie en missie Radar positief ontvangen
Kort, bondig en heel duidelijk. Dat zijn de reacties op het filmpje van Radar over de visie en missie van de organisatie. Kernboodschap is dat Radar in de ondersteuning van mensen met een (verstandelijke) beperking uitdrukkelijk wil samenwerken met andere partijen. “Daarbij vinden we het heel belangrijk om de eigen kracht van mensen te versterken”, zegt bestuurder Frans Wilms van Radar. De korte film is sinds enkele maanden te vinden op de website van Radar. De organisatie stelt in de film dat de organisatie gelooft in de talenten en mogelijkheden van mensen met een (verstandelijke) beperking. In de ondersteuning van deze groep op het gebied van wonen, werken, leren en vrije tijd sluit Radar aan bij wat mensen zelf willen en kunnen.
Essentieel is de samenwerking met het persoonlijk netwerk van de cliënt, eventuele vrijwilligers, algemene voorzieningen en waar nodig professionele zorg- en dienstverleners. Zo kunnen cliënten zich optimaal ontwikkelen en wordt tevens hun zelfredzaamheid bevorderd. “Dat kunnen we alleen samen met elkaar bereiken”, zegt Frans Wilms. Ook in de relatie met de partners in het samenwerkingsverband [samen voor elkaar] wil hij deze boodschap uitdragen.

Volgens Frans Wilms schuilt de kracht van [samen voor elkaar] in de samenwerking in de wijk, dichtbij de cliënt. “Door meer samen te werken en elkaar te ondersteunen en stimuleren, kunnen we ons werk allemaal beter doen en die eigen kracht van mensen mobiliseren. Zo kunnen we echt iets voor de samenleving betekenen.” Het filmpje over de visie en missie van Radar werd geproduceerd door Spraakmakende verbeelding en Public Cinema.

Kenniscarrousel scoort ruim een 8: goede formule en goed georganiseerd!
De eerste Kenniscarrousel Voor Elkaar in Parkstad op 16 mei in Landgraaf scoort een ruime 8, zo blijkt uit de evaluatie. “Een goede formule en goed georganiseerd”, luidde het oordeel van een van de deelnemers. In totaal vulden 30 deelnemers een evaluatieformulier in.

Tijdens de Kenniscarrousel konden belangstellenden kiezen uit 15 minuten durende presentaties, enkele langer durende workshops en een wijkscan. Na een vragenronde of korte discussie gingen de deelnemers verder naar een volgende ‘attractie’. Zo kregen zij een gevarieerd beeld van verschillende activiteiten die vallen onder de noemer [samen voor elkaar]. Na afloop liet Bert Hesdahl, transitiecoördinator van VEiP, de kenniscarrousel evalueren. Uit de ingevulde formulieren blijkt dat deelnemers heel tevreden zijn, zowel over de inhoud als de organisatie. Informatief, leerzaam en heel afwisselend, aldus veel deelnemers.
Een goede manier om snel veel informatie te vergaren, zo merkten sommigen op. Daarnaast zijn er verschillende deelnemers die benadrukten hoe belangrijk het informele karakter van een dergelijke bijeenkomst is: groot voordeel is dat je snel en ongedwongen kennis maakt met vertegenwoordigers van andere partijen. Volgens een enkeling kunnen de presentaties een volgende keer best nog wat sneller, anderen vonden de tijd juist net te kort. Enkele deelnemers die een presentatie of workshop verzorgden, gaven aan dat zij zelf graag ook andere presentaties hadden bezocht.

Verder werd verschillende keren opgemerkt dat naamkaartjes een volgende keer handig zouden zijn, evenals een nog wat strakkere bewegwijzering. Tot slot concludeerden verschillende deelnemers dat de Kenniscarrousel zeker voor herhaling vatbaar is. Volgens Bert Hesdahl, die blij is met het positieve oordeel, is dat ook de bedoeling. Hij sluit niet uit dat nog dit najaar een tweede Kenniscarrousel georganiseerd wordt.

  Mede mogelijk gemaakt door
  Tips voor de redactie?
  Stuur een e-mail naar info@samenvoorelkaarparkstad.nl, bel 046 850 54 69
  of kijk op 
www.samenvoorelkaarparkstad.nl

  Tekst: Karin Burhenne  |  Eindredactie: GGD Zuid Limburg  | 
© GGD Zuid Limburg